Din guide til at håndtere el i hjemmet

april 5, 2023

Ved du, hvad du skal gøre, når strømmen går i hjemmet? Mange gør, men for mange er det også helt ny viden. Skal man lave en kortlægning af alle de apparater, der bruger elektricitet, kan man hurtigt nå op på et par stykker. Derfor er det en god idé at have kendskab til el artikler og det elektriske kredsløb, så man ved, hvad der skal gøres ved f.eks. strømsvigt.

Hav el artikler klar 

Det er ikke til at vide, hvornår du får brug for en ny stikkontakt. Derfor kan det være en idé at forsyne hjemmet med el artikler til flere anledninger. Du kan få el artikler til strømforsyning eller belysning hos YouSave.dk, som gennem mange år har forsynet danskere med el artikler. Her finder du et stort udvalg med alt fra stikkontakter og afbrydere til ringeklokker og forlængerledninger. Produkterne kommer fra nogle af de anerkendte leverandører, så du kan være sikker på, at du ikke bliver snydt. 

Når strømmen går

Det er ikke usædvanligt, men det kan stadig være irriterende, når strømmen går, hvis man er midt i noget. Der kan være flere årsager til, at strømmen er gået. Det kan f.eks. være en afbrudt elmåler, men det kan også være, at der er et apparat, der har sprunget en sikring. Noget af det første, man skal gøre, er at tjekke, om det kun er din husstand, eller om dine naboer også har mistet strømmen. Hvis det kun er din husstand, så kan du begynde med at tjekke, om HFI/HPFI-afbryderen eller sikringen er slået fra. Her handler det om at identificere fejlkilden ved at slukke stikkontakter og slå afbryderen til. Det kan også være en god idé at sikre de rigtige el artikler, som en sikring, hvis det er den, der er sprunget. For den kan nemt skiftes ud.

Skift stikkontakt 

Nogle gange kan stikkontakten sidde løs eller have brug for at blive udskiftet helt. Det kræver faktisk ikke en elektriker, da man gerne må skifte indendørs afbrydere selv. Dog skal man være opmærksom på, hvilken type af stikkontakt, der er tale om. Stikkontakter kan enten have jordkontakt eller være uden jordkontakt. Skal man skifte stikkontakten ud, skal det være den samme type. Man kan se det på jordleder, som i nyere installationer er grøn eller gul, og f.eks. rød i gamle installationer. Som det første skal man afbryde strømmen i gruppetavlen. Derefter skal man montere nullederen og montere faselederen. Hvis det er en stikkontakt med jordkontakt, kan man til sidst montere jordlederen.